Сви смо важни – Ерасмус пројекат

Ове године наша школа учествује у Ерасмус+ К1 пројекту мобилности запослених под називом Integrative learning: We all matter!. Пројекат је финансиран од стране фонда Европске уније и реализује се уз подршку Фондације Темпус. Део овог пројекта су студијска путовања у Финску и Естонију, која имају за циљ професионални развој запослених који ће ширити нова искуства, сазнања и добру праксу у школи и широј заједници.

У току је прво студијско путовање у циљу похађања курса Education in Finland and Estonia – Original Best Practices Benchmarking Course. Директор школе Милица Јовановић и заменик директора, учитељица Биљана Ђурђевић бораве у Хелсинкију и свакодневно нам преносе своје утиске и нова искуства.

Овај образовни систем се базира на поверењу између свих учесника. У њему нема домаћих задатака, тестова, просветне инспекције, полагања националних испита за ученике и наставнике, сведочанстава, књижица… Систем даје аутономију и поверење наставнику, што наставник даље пружа ученицима. Ученици имају материјалну и психолошку подршку до краја средње школе коју морају сви да заврше, а великим делом и касније. Активно се уче искључиво садржаји који су потребни појединцу. Веома је важно посетити овакве школе и уверити се да ово нису приче из медија, већ једна феноменална пракса и реалност финског образовног система. Потребно је нагласити веома важну ствар – овај систем је и даље један од најуспешнијих према резултатима PISA тестова.

Веома важни аспекти које је потребно истаћи су да деца константно имају избор о томе у ком ће простору радити, на који начин, које садржаје. Границе између предмета су на путу да се потпуно избришу у школској пракси. Избори су пружени и наставнику, а осим избора и комплетна аутономија која је поткрепљена улагањем у образовање наставника, улагањем у образовање од самог почетка, на свим нивоима. Финска је завртела круг квалитетног учења за све и пружа им могућност давања потпуне слободе у свакодневном животу и раду, а то резултира евидентним напретком свих чланова друштва.

Ако изађемо из школе, на улицама Хелсинкија нема полиције, у јавном превозу нема контроле, на путевима се не контролише брзина. Шта је то што видимо? Без икакве контроле све је у потпуности у реду. Како је то могуће?

На овом путовању срели смо велики број колега, како из Финске тако и из остатка Европе и сви се слажу у једном – рецепт је у квалитетном образовању које је основ свих аспеката успеха једног друштва.

There are no comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart